Unde esti tu, Iubire?

Iubirea ca si tranzactie, iubirea care te face sa te simti prins ca intr-o panza de paianjan, iubirea care pretinde: "m-am sacrificat pentru tine, sa faci cum zic eu, tu sa faci sa-mi fie bine, chiar daca asta inseamna sa te sacrifici tu acum". Iti suna cunoscut?

Aceasta "forma de iubire" este mult intalnita si in cultura romaneasca, asa am fost marea majoritate dintre noi crescuti. Dar ce inseamna asta mai exact?

Inseamna ca, inconstient, si noi facem la fel in relatiile noastre de iubire si este atat de trist sa ne torturam reciproc si sa ne prindem in laț, sa ne sacrificam ca o masura de siguranta că celalalt va ramane. Toata lumea are de pierdut, nimeni nu-si exprima sinele adevarat, deci, nimeni nu poate simti implinirea. Daca noi nu ne exprimam autenticitatea, nu putem simti implinirea, indiferent cat ne iubeste celalalt.

Cand am realizat ca si eu iubesc asa, am fost fooooarte trista. Trista pentru mine, trista pentru ceilalti. Pentru ca intr-o relatie in care pretindem sau trebuie sa oferim mereu ca sa castigam iubirea celuilalt, floarea iubirii nu creste, ci floarea dependentei si a resentimentelor, a tradarii de sine. Ne irosim.

Relatiile noastre au ajuns capcane, nu oaze de liniste, veselie si daruire. Este dorinta mea cea mai arzatoare ca eu sa vindec acest tipar in mine si sa-i pot sprijini si pe ceilalti sa o faca.

De aceea zi de zi, caut resurse, le aplic pe mine, sunt prezenta ca sa pot integra toata aceasta neiubire de sine. Sa pot integra in constiinta universala aceasta experienta: "asta nu este iubire, a se incerca altceva."

Este foarte important sa nu fug din acea panza de paianjan, sau din laț. Sa nu ma lupt, ci sa accept, sa cunosc exact iadul din care vreau sa ies. Atunci el isi schimba forma, devenind o parte din tine. Si, cel mai fain, este ca asa devii iubire pentru ceilalti. Tu stii cum este acolo si stii cat de putin ai de daruit cand esti gâtuit. Devii intelegator cu cei care inca fac munca de acceptare sau inca nu au atins pragul maxim de intoleranta la înlănțuire.

Da, este nevoie de multa putere sa faci asta. De aceea, caut ajutor si sprijin de la cei care fac acelasi proces. Si asa invat ca ceilalti poti fi si ajutor și vindecare, nu doar capcane si suferinta. Invat ca iubirea nu se revarsa doar in familie, ci si in alte relatii. Invat cum sa le construiesc, mai ales prin sprijin, blandete si rabdare. Adica, aplicand ceea ce a functionat pentru mine. Invat cum sa dau mai departe, adica sa iubesc.

Un aspect foarte important este sa nu ne pedepsim ca nu suntem inca iubire. Suntem in proces, facem pasi. Suntem cu totii in asta, de aici plecam, asta este realitatea acum. A afla ce nu este iubirea, este un pas foarte important. Este potrivit sa facem munca de constientizare, integrare, crestere, fara sa plecam de la premiza ca nu suntem de ajuns sau ca lucrurile ar trebui sa fie altfel. Gândind in acest fel, noi ne punem singuri in laț.

Facem acest proces pentru ca ne-am saturat sa ne doara, sa gasim vinovati, sa ne fragmentam, sa stam pe loc. Si stiu ca nu sunt singura pe acest drum, ce bucurie!

Iubirea este esenta fiintei noastre, a invata cum sa fim iubire (altfel decat s-a intamplat pana acum in familie si in societate), eu cred ca este esential. Este ceea ce am venit sa facem.

Aceasta iubire noua, autentica, neconditionata, se pare ca trebuie nascuta in noi insine ca individ, prima data, ca apoi ea sa se nasca la nivel de popor, planeta.

Suntem poate primele generatii care incearca sa faca asta cu constientizare si asumare. De aceea este atat de greu, de aceea suntem atat de confuzi, insingurati, uneori resemnati si tristi, alteori revoltati, satuli, renuntand cu totul la ideea de iubire. Este atat de important sa vorbim despre asta deschis, sa ne sustinem, sa fim blanzi. Iubirea este esenta noastra, mostenirea noastra de drept.

Se simte vantul insingurarii si al neiubirii de sine in tara asta, eu il simt de cand eram mica si inca de atunci spuneam ca atunci cand o sa fiu mare o sa fac un spital de vindecat suflețele.

O, ce binecuvantare pentru sufletul meu sa ma vindec pe mine, in primul rand, si apoi sa ma pot revarsa cu iubire acolo unde este nevoie. Asa sa fie!

Usor? Nici vorba? Dar niciun greu nu se compara cu starea de sufocare, de zbatere in panza aceea de paianjan a vinovatiei sau a devalorizarii de sine, asa-i?

Pentru ca starea aceea de lipsa de speranta este ca o moarte zilnica, care te transforma intr-un zombi si care te obliga sa te deconectezi de la tine insati, fizic, emotional, mental, la nivel de constienta, doar ca sa nu mai simti neputinta de a te misca, de a te exprima, de a fi tu insuti. Cum am putea numi asta iubire? Nu este, dar dezamagirea noastra nu ar trebui sa fie atunci fata de iubire, ci fata de acest proces fals care se ascunde in numele iubirii. Nu?

Atunci, sa cautam samanta iubirii, sa o sadim in noi insine si sa o grijim cu rabdare in sufletul nostru. Prima data trebuie sa curatam solul de traumele acumulate, este un proces pe care nu-l poti evita, pentru acolo este samanta iubirii, chiar in mijlocul panjei de paianjan.

Cealalata optiune este sa ramai tot restul vietii tale in trauma, inlantuit. Si aceasta munca de vindecare ne sperie pentru ca am trait trauma ca si copii neajutorati care nu puteau cauta ajutor.

Acum nu trebuie sa ramanem singuri. A cere ajutorul, a-l cauta atunci cand nu mai poti, este un act de iubire de sine. Nu inseamna ca devii dependent, asta iti spune mintea pentru ca este singura relatie de iubire pe care o cunoaste. Din nou, nu cerem de la cei care ne vor face sa platim pentru asta. De aceea, de data asta, asculta-ti intuitia, nu mintea. Cauta un mod iubitor de a fi ajutat, ghidat, sustinut.

Merita intreg procesul. Vindecarea face parte din iubire. A te vindeca inseamna iubire. Si cand esti Iubire, esti Dumnezeu in forma umana. Iti imaginezi cat suntem de minunati ca parcurgem acest proces? De aceea este atat de greu, de aceea este atat de frumos, de aceea esti atat de valoros!

Deziderate mari, pentru un suflelete mici, sau, oare?

Roxana Juverdeanu,
In serviciul Iubirii

Consilier în tranformare interioară
0726723161

Tags:

Adaugă un nou comentariu