Extras din capitolul 1 din Romanul Ziua in care m-am bucurat de mine

Vrei să tragi cu ochiul pe gaura cheii la romanul „Ziua în care m-am bucurat de mine”, romanul care însă se mai scrie de Roxana Juverdeanu?

Te las mai jos cu 3 fragmente.

- Bărbații sunt niște porci, draga mea. Apropo, eu sunt Dan.

Milioane de sinapse de gânduri se conectează și se activează deodată. Bărbații sunt niște porci! Desigur, laitmotivul vieții mamei mele.

Aceste cuvinte au un efect pavlovian asupra mea. Ele fac parte din învățămintele pe care le-am primit moștenire femeiască de la mama și de la mama ei, pe linie directă: bărbații te vor face să suferi!!!

„Bărbații sunt niște porci, eu sunt Dan.” Putea să spună direct: Eu sunt Dan, sunt un porc de bărbat. Mă jur, așa îmi sună. Recunoaște pe față? Este primul bărbat care recunoaște sau ce mama naibii se întâmplă?

Parcă sunt într-un film suprarealist. Gestul lui de a se opri și de a-mi oferi batista este atât de contrastant cu vorbele lui. Poate vrea să-mi spună de la început la ce să mă aștept. Să nu cred că este vreun bărbat bun. Sau poate vrea doar să mă consoleze?

- Nu știu dacă vrei să mă consolezi sau nu, dar asta este și concluzia mea și a femeilor, în general. Scuze, dar… până nu mi se dovedește contrariul…

Mă opresc… tocmai l-am făcut porc, chiar dacă în mod indirect… ce aș mai putea adăuga? Și totuși mă adun și după o scurtă pauză, vreau să dreg busuiocul.

- Poate au și bărbații momentele lor bune, dar cel puțin în privința fidelității, se dovedesc a fi niște porci.

Îl privesc. Are o sprânceană ridicată. Parcă derulează în minte mai multe momente în care a auzit această replică. Și parcă își însușește cu o oarecare mândrie acest titlu. Nu pare absolut deloc jignit, are chiar o mină ușor ștrengărească, ca un copil prins cu mâța în sac, dar care nu regretă bătaia pe care o va lua pentru că a fost prea tare experiența.

- Cred că marea păcăleală este că noi femeile suntem educate să pretindem asta de la bărbați. Credem că fidelitatea înseamnă iubire. Eu sunt Clara, apropo.

Spun eu când realizez că nu răspunsesem prezentării lui. Interesant este faptul cum s-a prezentat el după: „bărbații sunt niște porci”, și eu după „fidelitatea înseamnă iubire.”

Da, când aleg să mă simt o victimă, nu am forța necesară să cred în viață. Și relația cu bărbații mă aruncă atât de ușor în acest program de victimizare. Până la urmă, în mine este o parte care fuge de conexiunea profundă pentru că aceasta înseamnă durere. Asta a învățat fetița din mine: că iubirea înseamnă respingere și durere. Și acea fetiță rămâne în interiorul femeii care sunt, femeie fiind doar după vârsta din buletin, nu din punct de vedere emoțional.

Este atât de important să înveți să te vindeci, astfel încât să auzi cu adevărat ceea ce se spune în prezent și să nu mai interpretezi totul doar prin prisma rănilor tale din trecut.

Atâta vreme cât aceste două aspecte din mine (fetița și femeia/ inconștientul și conștientul) nu vor sta de vorbă în mine însămi și nu se vor susține una pe cealaltă, viața mi le va reflecta pe amândouă: resemnate și obosite, inconsecvente și opuse, îndurerate, … flămânde de iubire.  Și bărbații atrași în viața mea, vor reflecta tot asta. Lipsa mea de coerență interioară cu privire la iubire.

Dacă dorești să comanzi capitolul 1, trimite-mi un mail la roxana1juverdeanu@gmail.com în care să-ți manifești dorința de a primi primul capitol al romanului ”Ziua în care m-am bucurat de mine”, de Roxana Juverdeanu, la prețul de 10 lei.

Cu drag,
Roxana.

 

Tags:

Adaugă un nou comentariu