Despre succes și alte acareturi

Succes, succes, succes. Trăim într-o societate în care toți trebuie să aibă totul, și totul include neaparat și: succesul.

Ce, deja ți s-a pus un nod în gât și te gândești că tu nu ai reușit? Tocmai acesta este motivul pentru care scriu acest articol. La naiba cu succesul ăsta lăsat liber să umble încălțat cu bocancii în sufletele noastre. La naiba cu imaginea de succes de la televizor, cu rețeta alor noștri despre succes, cu succesul lumii occidentale.

Zilele trecute vorbeam cu partenerul meu despre succes. Poate venise și timpul să medităm asupra acestui aspect, având în vedere că ne apropiem de 40 de ani. Ce înseamnă succesul pentru mine personal? Adică, deja am o experiență de viață, ceva greșeli și julituri la activ, ridicări și luat de la zero, deci, da, pot să meditez asupra subiectului altfel decât am făcut-o atunci când mi s-a vândut această noțiune.

Pentru că, la naiba, am pierdut ani buni din viața mea căutând să înfăptuiesc o minciună. Pentru că nu este minciună mai mare decât să spui că succesul este altceva decât să fii tu însuți, să te poți exprima în lume așa cum ești și să ai persoane care să te iubească pentru cum ești, așa cum ești.

Dacă nu te cunoști pe tine însuți, dacă nu te poți ține de mână în orice condiții, dacă nu te simți întreg și suficient, ei bine, ăla nu e succes. Ai fost păcălit/ă. Bine ai venit în club.

Dar știi ceva? Poți recupera totul înapoi. Pentru că viața, în felul ei genial, întotdeauna găsește un mod de a crea un drum paralel cu minciuna care ne este vândută de mici (despre succes, viață, om, femeie, bărbat, cuplu, copii, bani, Dumnezeu, etc). Trebuie doar să fii atent/ă, prezent/ă, trebuie să îți oferi un pic de tihnă, ca să auzi, ca să vezi, ca să simți, ca să devii conștient/ă.

Ah, succesul. Ne pierdem sănătatea să facem bani și apoi banii ca să recuperăm sănătatea și numim asta succes. Numim asta a fi ancorați în realitate, maturi și responsabili. Oare, acesta este succesul? Dacă asta înseamnă succes, mulțumesc, pas.

Indiferent ce am avut în viața mea, atâta vreme cât nu m-am avut pe mine, atâta vreme cât nu m-am putut exprima din adevărul personal, atâta vreme cât nimeni nu mă știa așa cum sunt, succesul era departe de mine. Atâta vreme cât viața ta reflectă ceea ce ești în interior, atunci ai succes. Indiferent de câți bani ai în cont. Fă bani dacă asta reflectă ceea ce ești, fă mulți dacă scopul tău este să faci în lume o schimbare de impact. Dar nu te pierde pe tine pe parcurs, pentru că atunci, ce impact vei mai avea? 

Atâta vreme cât tu știi cine ești, atâta vreme cât îți zâmbești în oglindă, atâta vreme cât poți să spui: ce minune că sunt, ce minune că iubesc, că mă simt iubit, ce minune Doamne, viața asta... atunci, pentru mine, ai atins succesul. Aceasta este temelia pe care poți clădi orice.

Dacă nu te poți avea ca și partener în viața ta, tot ce vei construi va fi o casă de paie, va fi un preț prea scump de plătit, viața ta va fi o himeră. Lucrez pe partea de transformare interioară cu oameni care au făcut cancer pentru că nu au știut cum să se prețuiască. Au ajuns să se urască pentru că nu au putut realiza rețeta impusă de alții pentru viața lor, pentru a se simți de succes. De aceea vreau să fac ceva care să prevină bolile, pierderile, nefericirea diniețile noastre, un ceva oricât de mic, vreau să trag un semnal de alarmă.

Tot ce clădești din tine, știind cine ești, respectându-te, fiind blând cu tine atunci când trebuie, odihnindu-te atunci când trebuie, depășindu-ți limitele atunci când te simți în formă, ei, acel ceva va dura. Acel ceva în lume, te va recunoaște și va dăinui.

Da, știu, asta este o siropoșenie, este un mod visător de a privi viața. Da, și din realismul prin care privim acum, am ajuns la boli, depresie, stres, însingurare... Realist vorbind, cine suntem noi? Pe ce construim? Ce construim? După ce alergăm să înfăptuim?

Atâta vreme cât ne simțim orfani de noi înșine, pustiiți... atâta vreme cât în lumea asta ne credem umbre... nu, acela nu este succes. Am înghițit gălușca. De unde să știi?

Dar acum, respiră o clipă. Pentru că s-ar putea să fii mai de succes decât crezi dacă schimbi grila de evaluare. Sau, s-ar putea ca viața ta să intre pe un alt făgaș în scurt timp dacă începi să o faci după chipul și asemănarea ta.

Da, va trebui să uiți rețeta clasică despre succes, despre tine, despre viață. Da, va trebui să ai curaj. Da, va trebui să schimbi pe ici pe colo: locuri, persoane, cuvinte. Și așa vei ajunge cu adevărat la succes.

Tu ești succesul, unicitatea ta în a fi, a face și a trăi. Tu creezi succesul. Așa că, te invit, meditează pe tema asta.

Succes.

Roxana Juverdeanu
Consilier si trainer în transformare interioară.
0726.723.161

 

 

           

Adaugă un nou comentariu